1. Yanlış Alınan Güç Kaynakları Ve Lisanssız(Korsan) Şarj aletleri.
80+ sertifikasız ya da merdiven altı firmaların ürettiği güç kaynaklarını kullanmak bilgisayarınıza en büyük kötülüklerden biri. Bu güç kaynaklarının üstünde yazan değerlerin bir garantisi yok. Hiçbir sebep yokken anakartınıza yüksek akım gönderebilir, parazitli akım gönderip performansınızı etkileyebilir daha da kötüsü içinde ki parçaların kalitesizliği yüzünden size evde küçük çaplı bir ateş gösterisi yaratabilir. (ben deneyimledim, tavsiye etmem…) Bunların yanı sıra bu donanımlar elektrik faturanıza da kötü anlamda yansıyacaktır. Aynı durum notebook şarj aletlerinde de geçerli.
2. Bakımsızlık/Yanlış bakım.
Bizim ülkede en çok bunu görüyorum. Bilgisayarlar bakım ister (bilgisayarınız 10.000 bakımlarını unutmayın). Peki, nedir bu bakımlar? Bu konuyu donanımsal ve yazılımsal olarak ikiye ayırabiliriz.
A: Donanımsal Bakım:
Donanımsal bakım termal macun ve takozların değiştirilmesi, cihazın içinde biriken toz, kir, pas, ekmek kırıntısı gibi yabancı maddelerin temizlenmesi ek olarak da ramlerin ve ekran kartlarının çıkartılıp takma yerlerinin mavi silgi ile hafifçe silinip parlatılması. Donanımsal bakımı ev ve aile bilgisayarlarına yılda 1 kere, Oyuncu ve yazılımcı arkadaşlara 6 ayda bir tavsiye ediyorum.
Dipnot: Termal macun olarak arctic mx-4 2019 edition ve mastergel pro tavsiye ediyorum. (ben arctic kullanıyorum)
B: Yazılımsal Bakım:
Yazılımsal bakım gereksiz sistem dosyalarının programlarla veya elle temizlenmesi, eski Windows sürümlerinin güncellenmesi hatta gerekirse temiz kurulum (format+oyun 50 lira) ve virüs taramalarını ihmal etmemek.
3. Hunharca Yapılan Overcloklar…
Sevgili arkadaşlar işlemciniz overclock ile 5.0 ghz hızları görebiliyor diye kırbaçla vurmanıza gerek yok. (binicem sırtına vurucam kırbaçı ehehehe) Zira kırbaçlamayı tercih ederseniz anakartınıza ve güç kaynağınıza büyük çaplı kalp krizleri yaşatabilirsiniz. Benim deneyimlerimce overclok işlemlerinde en çok anakartlar arıza yapıyor. İşlemcinizi hayvani şekilde zaten soğutuyorsunuz ama o geriban anakart ne yapsın? Anakarttada en çok besleme ve kondansatör arızası oluşuyor.
4.Yanlış veya Yapılamayan Soğutma
Isı, elektronik eşyaların ömrünü etkileyen başlıca olgulardan biri. Şimdi, kasaya 10 tane fan koymanız sizin iyi soğutma yaptığınız anlamına gelmiyor. Kasada hava sirkülasyonu oluşturmanız lazım. Bunun zibilyonla yöntemi var ama benim hoşuma giden (mid tower kasalar için konuşuyorum) 3 ön 1 arka fan. Ön fanlar sabit devirli orta seviye fanlar arka fan (egzoz fanı da denir) biraz daha güçlü olmalıdır. Bu konuştuklarım hava soğutmalı pc ler için. En iyi çözümleri sıvı soğutma ile alırsınız. (öyle olsa bile sirkülasyon yaratmanız lazım anakartınız da ısı üretir)
4. Yanlış “Kasa” Seçimi
Kasanız, yukarıda saydığım nedenleri negatif veya pozitif etkileyebilecek etmenlerin başında. Kullanılan toz filtresi, fanlar için ayrılan yuvalar, kasanızın malzeme tipi, büyüklüğü ve tasarımı sizin bilgisayar deneyiminizi başlıca etkileyen faktörlerdir.
5. Aniden Fişi Çekmek (Bu Konu Biraz Tartışmalı)
Eğer bilgisayarınızda eski tip bir HDD varsa bu durum çok sakıncalı çünkü disk yazma işlemi yapıyorsa kafa vurma/veri kaybı gibi harddisk arızalarıyla karşılaşabilirsiniz. Ama artık yeni nesil SSD’ler yaygınlaştı ve bu durum ortadan kalktı. Bu demek değil ki fiş çekmek zararsız bir şey. Bu olayın bir de yazılımsal zararları var, bunlar sistem çökmesi, veri kaybı ve kararsız çalışma. Ayrıca ramler de bu olayı pek sevmez. Siz yine de fişten çekmeyin ne olur ne olmaz.
6. Masaüstü Sistemlerde Yanlış Kablolama Yapmak
Ortalıkta dolanan ve arap saçına dönmüş kablolar sirkülasyonu bozar. Bir zahmet kabloları toparlayalım. (göz var izan var)
Yazım burada bitmiştir, bir sonraki yazımda Masaüstü Sistem Toplayan arkadaşlara püf noktalardan bahsedeceğim.
Dipnot: Arkadaşlar ben yazılarımda biraz daha göz ardı edilen ve püf noktalardan bahsediyorum. Herkesin bildiği şeyleri yazmam gerekiyorsa bile püf noktalarına değinmeye çalışırım. Şunu Şunu yazmamışsın diye heycan yapmayın bilerek yazmıyorum bazen.
Önceki yazım: Notebook Alacaklara Tavsiyeler;
https://kodmuhendisleri.com/d/511-notebook-alacaklara-tavsiyeler