1. Almak İstediğiniz Notebookun Mutlaka Disassembly Videolarını İzleyin
Notebookun kaç ram slotu olduğunu, soğutma bloklarının yerleşimini, işlemci ve gpu'nun konumunu öğrenmek için bu videoları izlemek size fikir verecektir.
2. İşlemcinizin Konumu Konforunuzu Bozmasın.
Özellikle oyuncu notebooku alacak arkadaşlar bu hataya çok düşüyor. "wasd" tuşlarının altına yerleştirilmiş işlemcinin ısısı oyun konfurunuza direkt etki edecektir. Özellikle plastik kasa notebooklarda ısı yüzünden eliniz aşırı terletiyor(şahsen deneyimledim bunu, can sıkıcı...)
3. Plastik Kasadan Olduğunca Uzak Durmaya Çalışın.
İmkanınız varsa mutlaka magnezyum veya alüminyum kasa bir notebook almaya çalışın. Eğer bütceniz yetmiyorsa ve plastik kasa alacaksanız soğutma tasarımına dikkat edin.
4. Soğutma Tasarımı Sizi Vezir de Eder Rezil de....
Yeni nesil notebooklarda tasarım estetik olsun diye soğutmadan kısabiliyorlar maalesef. Aldığınız notebookun arkaya paralel şekilde hava çıkışı yoksa ısınabiliyor.
5. Turbo Boost Teknolojisine Aldanmamak Lazım.
Turboo Boost teoride çok işlevsel ama pratikte maalesef öyle değil. Özellikle soğutma tasarımı kötü notebooklarda 4.0 ghz'de 90 dereceleri görmeniz işten bile değil...
6. İki Ram Slotundan Aşağısı Kurtarmaz.
Bu aslında biraz tartışmalı bi konu. Fakat ben sizin oyuncu/yazılımcı olduğunuzu varsayıyorum. Oyuncu/Yazılımcı grubundansanız en az iki slot ve 16 gb ram lazım.(8 ram alıp yükseltme de yapabilirsiniz ama artık 8 de kurtarmıyor gibi). Gündelik işler için 8 gb ve tek slot işinizi görebilir.
7. HDMI Soketinizin Versiyonu 2.0'dan Aşağı Olmasın.
Özellikle oyuncu iseniz ileride mutlaka notebookunuza monitör bağlamak isteyeceksiniz. HDMI soketiniz 2.0' altında ise 144hz monitörünüzü maalesef 144 hz kullanamazsınız.
8. Mümkün Olduğunca M2 Slotlu Bir Notebook Edinmeye Çalışın.
Arkadaşlar ssd çok büyük icat, hayat kurtarıcı. Bir de m2 ssd oldu mu tadından yenmez. Siz ne yapıp edin m2'li bir notebook alın.
Bir sonraki yazımda bilgisayarların ömrünü kısaltan sebeplerden bahsedicem.