Öncelikle herkese merhabalar. Bu konumda size "Don't Repeat Yourself (DRY)" prensibinden bahsedeceğim. İlk defa bir konu hakkında yazı yazıyorum. Bu yüzden olumlu/olumsuz her türlü eleştirinizi ve tavsiyelerinizi almak isterim. Yazımı uzatmadan konuya geçmek istiyorum.
DRY Nedir ?
"DRY", yazılım kalıplarının tekrarlanması ve bu sebepten kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek karışıklığın/hataların önüne geçilmesini hedefleyen bir yazılım prensibidir.
DRY ile Hedeflenen Konular
Maintainability (Sürdürülebilirlik): Hiç birimiz yazdığımız kodda bir çakışma, hata gibi olumsuzlukları istemeyiz. Maintainability burada bizim için bu hataların önüne geçiyor. Maintainability bir yazılımda tekrarlanan kodlar nedeniyle ortaya çıkabilecek hata ve çakışmaların önüne geçmeyi hedeflemektedir.
Readability (Okunaklılık): Yazılan kodumuzun kolay okunabilirliği ve anlaşılabilirliği büyük bir öneme sahiptir. Readability yazdığımız kodun kolay okunabilirliği ve anlaşılabilirliğini sağlamayı hedeflemektedir.
Tekrar Kullanılabilirlik (Reuse): DRY kod tekrarı yerine kodun tekrar kullanımını amaçlar. Bu ise zaman konusunda bize avantaj sağlar.
Testing (Test Edilebilirlik): DRY daha etkin ve pratik test süreçleri (unit testing ve integration testing) konusunda bize yardımcı olmaktadır.
Yazımı burada bitiriyorum. Okuyan herkese teşekkür ediyorum. Dediğim gibi ilk defa böyle bir yazı yazıyorum. Kendimi bu konuda geliştirmek ve ilerlemek istiyorum. Bu yolculukta sizlerin eleştirileri bana çok fazla şey katacaktır. Yazımın iyi ve kötü taraflarını yazmanızı çok isterim. Tabii yazdığım konuda bir eksiklik veya yanlışlık olup olmadığını da. Zamanınızı daha çok almak istemiyorum. Tekrardan teşekkür ediyorum, sağlıklı günler dilerim.