Türkiye'deki yazılımcıların tercihlerini öğrenmek için yazilimci.topluluğu instagram sayfası olarak bir anket yaptık ve gelen sonuçları sizlerle paylaşmak istedik. Gelen sonuçlar kişiden kişiye değişebilir fakat sıralamalar ortalama olduğundan herhangi bir kesinlik ifade etmemektedir.
Ankete göre yazılımcıların en çok istediği ilk 3 üniversite sırasıyla: ODTÜ(Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Koç Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesidir. ODTÜ bilgisayar mühendisliğinde Koç ve Boğaziçi Üniversitesine göre daha düşük puan kabul etsede çoğunluk ODTÜ demiş. Okullların taban puanlarını da belirtmek gerekirse ODTÜ 526, Koç 541, Boğaziçi 538.
Yazılımcıların en çok kullandığı sözlük siteleri arasında Ekşi sözlük listenin tepesinde yer alıyor. Bunu anlamak o kadar zor değil, bunun sebebi diğer sözlüklere göre çok daha fazla kullanıcısının olmasıdır. Aslında sözlük sıralaması sadece yazılımcılar için geçerlidir diyemeyiz yazılımcı olmayanlarada aynı anketi yapsaydık sıralama yine aynı olurdu.
Listedeki ilk film Who Am I, bu film bir anlık gaz ile hacker olmak isteyen çoğu kişinin izlediği bir filmdir. Mr. Robot ise 4 sezonluk bir dizidir konuyu güzel işliyor ve karanlık bir teması var(ağır dizi sevmeyenlerin hoşuna gitmeyebilir).
Dizide kullanılan çoğu hacking yöntemi doğrudur, dizi bu sayede nam saldı. Ve listenin son elemanı 'Hacker'. Bu filmi yıllar önce izlemiştim ve geçen aylarda aklıma gelince tekrar izledim, filmin işleyişi gayet iyi kısaca bahsetmek gerekirse filmin ana karakteri Alex para kazanmak için Darknet'e girip insanların kartlarını hackleyip pazarlıyor. Bu iş ilerledikten sonra çok daha büyük işlere girişiyorlar.
Udemy ve Youtube her ne kadar popüler olsada son zamanlarda hızla yükselen bir efsane var. BTK akademi devletin 1 Milyon İstihdam adı altında geliştirdiği bir projedir ve gerçekten kaliteli eğitimleri bulabileceğiniz bir platformdur. Eğer programlama dili, siber güvenlik veya unity ile oyun geliştirme tarzı eğitim arıyorsanız kesinlikle bakmanızı tavsiye ederim fakat Udemy ve Youtube'uda tabi ki alternatif olarak kullanabilirsiniz.
Oyun değişiklik gösterebilir fakat yaptığımız ankete verilen cevapların çoğu bu iki oyun yönündeydi. Anket sonuçlarında farklı farklı oyunlarda vardı fakat hepsi 1 oy almıştı bu sebeple listeye alma gereği duymadım onun yerine yüksek sayıda oy alan iki oyunu aldım(Rainbow Six: Siege, Sea of Thieves, GTA 5).
Ankete göre yazılımcıların en çok yapmak istediği ilk proje Bilgisayar Programı Geliştirmek(Adobe, Windows, Oracle ürünleri gibi), ikinci proje oyun geliştirmek, üçüncüsüyse mobil uygulama geliştirmek.
İnstagram üzerinden takip edebilirsiniz:
https://www.instagram.com/p/CHStRkGg62i/?utm_source=ig_web_copy_link