Açıkçası çok iyi bir web tasarımcı değilim ki hala öğrenme aşamasındayım. Sadece bu yola girmek isteyenler için kendi yaşadıklarımı kısaca anlatacağım. Öncelikle adım Orçun, 15 yaşında bir öğrenciyim. Ben de bu forumdaki çoğu kişi gibi yazılıma meraklıyım ve bu yolda ilerlemek istiyorum. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız hemen özet bir şekilde anlatayım.
1- İyi bir başlangıç yapabilmek
Front-end, yani arayüz tasarımı konusunda ilerlemek istiyorsanız iyi bir başlangıç yapmak gerek. Şahsen ben başta çok da iyi bir başlangıç yapamadım çünkü iyi bir şekilde düşünemedim. Bir sürü dil var ve hangisinden başlamalıyım diye düşündüm. Daha sonra ise birkaç web geliştiricisi ile tanıştım ve kendilerine bu konuda danıştım. Bana HTML'i ve CSS'i önerdiler. Ben kaynaklara bakmadan önce bu iki tasarım dilinin ne olduğunu anlamaya çalıştım. Çoğu siteye baktım, terimlerini araştırdım ve konuyla ilgili büyük bir ön bilgim oldu. Böylece de güzel bir başlangıç yapmış oldum. Söylemek istediğim; bir dile başlayacaksanız, kesinlikle ön bilginiz olsun. Yaşınız her ne olursa olsun, kesinlikle bir ön bilginiz olmalı. Aksi takdirde o dili öğrenirken biraz zorlanabilirsiniz. Ama imkansız diye bir şey yoktur.
2- Kaynak bulmak ve çalışmaya başlamak
Günümüz dünyasında bir konu hakkında kaynak bulmak çok kolay. Kitaplar, makaleler, internet ve diğer elektronik cihazlar sayesinde istediğimiz her türden bilgiye kolayca ulaşabiliyoruz. Tabii bu kaynakların en büyüğü de internet oluyor. İnterneti iyi bir şekilde değerlendirirseniz istediğiniz her türden kaynağa ulaşabilirsiniz. Bunların en iyilerinden birisi de w3schools.com Bu sitede çoğu dil ve framework ile ilgili alıştırma ve bilgileri bulabilirsiniz. Eğer orta seviye bir ingilizceniz var ise, zaten bu kaynakları okumanız zor olmayacaktır. Tabii süper üstü bir İngilizce'ye sahip olmanız gerekmiyor. Kaynak kodları, terimleri, hataları ve makaleleri anlayıp yorumlayabilecek kadar İngilizce bilmek hayli hayli yetiyor. Zaten kaynak kodları ve terimleri sürekli göreceğiniz için bir süre sonra aklınızın bir kenarına damgalanmış olacak. O yüzden tereddüt etmeyin, çalıştıkça sonuçlarını da almaya başlayacaksınız.
3- Planlı olmak
Planlı olmak, bir dili öğrenmedeki en önemli etkenlerden birisidir. Aslında bu, çoğu şeyde öyledir. Her türlü bilgiyi öğrenirken de planlı olmak gerekir. Eğer planlı bir şekilde çalışırsanız hedeflediğiniz dili rahatlıkla öğrenebilirsiniz. HTML'den başlayalım. İster w3schools, ister başka bir site, ister kitap hiç fark etmez. Kaynağınız herhangi bir yerden olabilir, önemli olan onu nasıl kullanacağınız. Ben HTML'i öğrenirken pek bir zorluk yaşamadım. Öğrenmesi en kolay tasarım dili. Etiketlerini de öğrenmek oldukça basit. Sürekli alıştırma ve araştırma yaparak 4-5 gün gibi kısa bir sürede öğrendim. Ama çalışmanızı abartmayın, günde 1-2 saat bile yeterlidir. HTML'i yeterince öğrendikten sonra asıl kısım geliyor: Tasarım
Tasarım için CSS dili kullanılır (Tam olarak bir dil değil ancak ifade etme açısından). CSS, HTML'de yaptığımız içeriklerin estetiğini ve düzenini değiştirmemizi sağlar. Böylece HTML'de yaptıklarımız daha hoş ve güzel gözükür. HTML'i insanın iskeleti, CSS'i ise insanın dış görünüşü olarak düşünebilirsiniz. CSS de öğrenmesi kolay ve çok eğlenceli bir dil. Tasarım yaparken sürekli yeni bilgiler edinebilirsiniz. Bu da işinize yarayacaktır. En iyisi de, bir siteyi kendi başınıza kopyalamak. Yani, kötü anlamda değil. Eğer becerilerinizi test etmek istiyorsanız w3schools alıştırmaları ya da bir siteyi kendi elinizle kopyalamak işe yarar bir çözüm. Böylece siteleri nasıl yapacağınızı da kavrayabilirsiniz.
4- JavaScript'e başlamak
JS'de şu an çok yeniyim. Size ne kadar deneyim sunabilirim bilmiyorum ancak bildiklerimi anlatabilirim. JS, bizim HTML ve CSS ile oluşturduğumuz web sitemize hareketlilik katar. JS'yi vücudumuzun eklemleri ve kasları olarak görebilirsiniz. Eğer bir sitede JS veya alternatifi kullanılmadıysa o sitede hareketlilik az olur ve bu da iyi bir etken değildir. JS, daha çok programlamaya dayalı bir dildir. Düzenlemeden çok, programlama yaparsınız. Şahsen; öğrenmesi aşırı zor olmayan, sadece çaba gerektiren bir dil. Henüz 1-2 saatlik çalışmamın sonucunda basit işlemleri rahatlıkla yapabiliyorum. Düzenli olarak çalışırsanız; JS'i de rahatlıkla aşarsınız.
5- Framework'leri ve kütüphaneleri kullanmak
GitHub, güzel bir kaynak kod kütüphanesidir. Buradan birçok kaynak kod bulabilir, sunabilir ve hatta projelerinizi bile yansıtabilirsiniz. Ayrıca CSS ve JS'i kullanırken daha iyi ve kolay bir şekilde tasarım yapıp, kodlamak istiyorsanız framework'leri kesinlikle kullanmalısınız. CSS için başlangıçta Bootstrap kullanabilirsiniz. İşlerinizi daha da kolaylaştıracaktır ve bu sayede tasarımlarınızı daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. JavaScript'e geçersek;
JS için bu teknolojileri kullanabilirsiniz. Hepsi de birbirinden faydalı framework'lerdir ve işinizi kolaylaştırır. Henüz bu framework'leri kullanmadığım için bir bilgi veremem ancak çoğu siteden kaynak bulabilir ve bu framework'lerin hangi alanda ne şekilde kullanıldığını öğrenebilirsiniz.
Evet, şu an söyleyebileceklerim bu kadar. Eğer bir yanlışım var ise özür dilerim, lütfen düzeltiniz. Bu işte aşırı bir deneyimim yok ve gelişme aşamasındayım. Benim gibi olanlara bir nevi başlangıç yardımı ve yol haritası şeklinde bir diyagram oluşturmak için bu yazıyı yazıyorum. Şimdiden herkese kolay gelsin, iyi günler, iyi programlamalar!