Tercihler geçti sanırım. Bir Ybsci olarak bir faydam olmadı belki seneye arkadaşlarımız okur bu yazıyı 🙂 Öncelikle bu başlığı gördüm aslında fakat yazmaktan kaçındım çünkü benim gibi yata yata okumuş bir öğrenci olarak bu başlığa cevap vermek bana düşmez dedim 🙂 ama yazan olmamış ben bildiklerimi aktarayım dedim (siz yine de yazdıklarımı bir kaynakmış gibi benimsemeyin okuduktan sonra bir araştırın lütfen 🙂 )
Şimdi arkadaşlar üniversite tercihlerinizde sizlerin ne istediği bölümlerden ne beklediğiniz önemli. Yani ybs ile yazılım mühendisliği , ybs ile bilgisayar mühendisliği, ybs ile bilgisayar programcılığı arasında kalanlar sizin beklentiniz ne bu bölümlerden onu bir saptayın kendi içinizde. Ybs şöyle bir bölüm farklı farklı disiplinleri içinde barındırıyor ve çok çeşitli dersler alıyorsunuz hepsi birbirinden farklı çok güzel dersler 🙂 borçlar hukukundan , yönetim muhasebesi, genel muhasebe, finans matematiği, istatistiki, yapay zeka, oyun tasarımı, algoritma, web tasarım/programlama, yazılım dilleri, pazarlama, dijital pazarlama, veri analizi, işletme , yönetim gibi dersler alıyorsunuz. Gördüğünüz gibi neredeyse tüm derslerin üniversitelerde kendi bölümleri var. Farklı konularda bilgi sahibi olduğunuz için yatay bir kişiliğiniz oluşuyor yani çoğu konuda yüzeysel, temel anlamda bilginiz oluyor. Yazılım/Bilgisayar Müh. dekiler gibi dikey bir veya birkaç konuda derinlemesine uzman kişiler olmuyorsunuz(Yaz./Bil. Müh bölümlerinde emin olmamakla birlikte bu şekilde düşünüyorum genel olarak ilerleyeceği yön belli olduğu için. Örnek olarak yazılım pazarlaması gibi ders olduğunu pek sanmıyorum belki vardır açıp bakmadım. Bu tarz dersler yerine desing pattern falan vardır gibi geliyor o yüzden bir alanda çeşitli dallarında bilgiler alıyorlar) Sizin eğilimlerinizi üniversitedeyken seçmeniz gerekmekte. Seçmez iseniz üniversite okumak zor değil bomboş şekilde mezun olabilirsiniz her şeyi biliyor gibi gözüküp hiçbir şey bilmeyebilirsiniz 🙂
Eğilimleriniz üzerine gitmeniz ve okul sonrası bunlar üzerine çabalamanız çok önemli. Okulda aldığınız yazılım dersinden bir yazılımcı olarak çıkamazsınız bu diğer dersler içinde böyle sadece çabalamalısınız.
Artısı yok mu olmaz mı , yaptığınız projelerde ister yazılım ister tasarım ister bir girişim için çok çeşitli düşünebiliyorsunuz falan filan artılarından şimdi bahsetmek istemiyorum zaten tercih zamanınızda geçti bir işe girdikten sonra ara ara alıntılar devamını getiririm 🙂