Herkese merhabalar ve sağlıklı günler. Öncelikle kodmuhendisleri.com üzerinden bu güzel kitleye ulaşıyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Tamamen samimi amaçlarla kurulan şirketimizin hedefi Avrupa’da iş bulmak konusunda adım atan herkese yardım etmek ve doğru prosedürleri göstermektir. Bu noktada hem Avrupa’da yazılımcı talebinin olması hem de yazılımcıların Avrupa’yı hedefliyor olması sebebiyle faydalı bir buluşma olacağını düşünüyoruz.
Yurtdışında ve Avrupa’da iş bulma konusunun günümüzde birçok kişinin hedefi olduğunun farkındayız. Bu konu ile ilgili olarak genelde yüksek lisansla, evlenerek veya Au Pair ile yurtdışına giden kişilerin konuşuyor olması da, insanları yanlış yönlendirmekte. Çünkü bu kişiler zaten iş bulma ile alakası olmadan yurtdışına taşınmışlar. Hatta bir keresinde çok güldüğümüz bir YouTube videosuna rastladık. Videoda Avrupa’ya nasıl gidebilirsiniz sorusuna “İş Bularak” diye cevap veriliyor. Ama sorun zaten işin nasıl bulunacağı noktasında 😄
Bu yüzden bu işte tecrübeli kişiler olarak bizim de konuşmamız gerektiğinin farkındayız. İnsanlar doğru ve yararlı bilgiye ulaşabilsin istiyoruz. Öncelikle şunu söyleyebiliriz; Avrupa’da iş bulmak hayal değil, yalnızca Avrupa’da iş bulabilmek için uyulması gereken belirli kriterler ve sizi öne geçirebilecek bazı ipuçları var. Ancak bunlar öyle hafife alınacak konular değil. Çünkü ülke değiştirmek, daha iyi bir ülkeye geçmek istediğinizde gerçekten daha fazla kişiyle yarışıyor duruma geliyorsunuz. Birçok küçük kriterde yanlış yaptığınızda veya başkaları ipuçlarını kullanırken siz kullanmadığınızda, Avrupa’ya başvuru yapan kocaman güruh içinde dezavantajlı duruma geliyorsunuz.
Avrupa’da iş bulma konusunda hiçbir şekilde torpil kullanılamıyor ancak referanslar çok önemli oluyor. Bu arada referans derken, Türkiye’deki gibi eski şirketlerinizdeki çalışma arkadaşlarınızdan veya üstlerinizden bahsedilmiyor. Başvurduğunuz şirkette veya ülkede, size referans olabilecek bir yetkilinin olmasından bahsediliyor. Avrupa’da sistem bu şekilde işliyor, çünkü diğerinde insanların birbirini yalnızca desteklemek için iyi şeyler söyleyeceğinin farkında sistem. 😄
Biz de sitemiz üzerinden sunduğumuz “CV’nizi İşe Alım Ajanslarına Ekleme” kapsamında aslında bizimle çalışan insanlara referans oluyoruz. Çünkü bizimle çalışmak isteyen kişiler, önce bizim filtremizden geçiyorlar ve biz işe alım ajanslarının ilanlarına uygun kişileri onlara sunuyoruz. İşe alım ajanslarının kendi müşterileri ile çalışma şekli de bu şekilde. Eğer bir işe alım ajansı üzerinden mülakat alma şansınız olursa bilin ki bir adım önde başlayacaksınız. Ama iş arama sürecinin herhangi bir evresinde, eğer olur da size kesinlikle iş bulacağını söyleyen kişi veya işletmelerle karşılaşırsanız, uzak durun ya da çok temkinli yaklaşın. Zira biz de, isteyen herkesi işe yerleştirmeyi çok çok istesek de daha önceden anlattığımız “torpil” durumundan dolayı size bu garantiyi veremeyiz.
Peki, Avrupa'da nasıl iş bulunur? Avrupa'da iş bulma konusunda 3 yöntem izleyebilirsiniz;
- İş Arama Siteleri üzerinden iş bulmak
- Uluslararası şirketlerde şube değişikliği ile iş bulmak
- İşe Alım Ajansları üzerinden iş bulmak
Bunlar hakkında ufak detaylar verecek ve elimizdeki verileri paylaşacağız.
1- İş Arama Siteleri Üzerinden Avrupa’da İş Bulmak
Türkiye’den Avrupa’ya iş bularak taşınan kişilerin yaklaşık %15-20’lik bir kesimi bu şekilde taşınmaktadır. Bu şekilde iş aramak sürecinizi uzatabilir. Tabii ki süresi kişiden kişiye değişecektir ama daha şanslı ve çalışkan olmanız gerekecektir. Çünkü direkt iş kontratı teklifi alabileceğiniz ve size sponsor olabilecek firmaların sayısı sınırlıdır.
Genelde yazılımcılara Avrupa’da talep olduğu bilindiği için önce bu yol seçilir. Ancak bu kısımda vakit geçirip sonra bizim tecrübelerimize başvuran kişiler vakit kaybettikleri için genelde pişman oluyorlar. Çünkü başvuru sonucunuzu sizin için değiştirecek önemli bilgiler ile profesyonel düzenleme yapıyoruz.
2- Uluslararası Şirketlerde Şube Değişikliği ile İş Bulmak
Eğer Schneider, ABB, Pepsi, Samsung ve benzeri, milyar dolarlar gelir elde eden firmalardan birinde çalışıyorsanız, sizin için alternatif bir yöntem bulunuyor. Bu şirketlerde “iç başvuru” yöntemine çok kıymet verilmektedir. Yine Avrupa’ya göç edenlerin %15-20’lik bir kısmı da bu şekilde göç etmektedir.
Örneğin siz İstanbul'da çalışıyor ve Almanya'da bir pozisyon için uygun olduğunuzu düşünüyorsanız, iç başvuru şeklinde başvuru yapabilirsiniz. Bu gibi durumlarda eğer şirket sizin oraya uygun olduğunuzu düşünürse son durumda sizin bir üst amirinizden referans isteyerek süreci olumlu olarak sonuçlandırabilirler.
3- İşe Alım Ajansları Üzerinden Avrupa’da İş Bulmak
Türkiye’den iş ararken fazla bilinmeyen ama en çok işe yarayan yöntem budur. Avrupa’da “Secondment” denilen bir kavram bulunmaktadır. Bunu Türkçe’de en yakın şekilde “geçici görevlendirme” olarak çevirebiliriz. Bu kavram kapsamında, eğer bir şirket dış ülkelerden “Expat” olarak adlandırılan göçmen statüsünde bir çalışan getirmek istiyorsa İşe Alım Ajansları ile çalışmayı tercih edecektir. Çünkü işe alım ajansları bu firmalara göre hem vizeyi daha kolay çıkarabilir hem de sizinle kontrat imzalayıp ikinci bir şirkete yalnızca geçici görevlendirme ile kiralayabilir. Bu sistem Avrupa’da oldukça yaygın ve Avrupa’ya yurtdışından ilk kez çalışmaya gelen expatların %60-70’i bu şekilde gelmektedir.
İşe alım ajansları şirketlere hizmet sunan, ücretini şirketten temin eden ve bu sebeple de onlar için en uygun adayı bulmaya ve tüm resmi işlemlerini üstlenmeye odaklanmış şirketlerdir. Bu işe alım ajansları yetenekli gördükleri adayların CV’lerini kendi havuzlarında hazırda tutarak, müşterilerinden bir iş ilanı geldiğinde eşleştirir ve ellerindeki uygun adaylara iş fırsatı yaratırlar. Bu sayede siz de mülakat almış olursunuz. Yurtdışında iş teklifi almanın ilk adımı mülakat almak olduğu için aslında size çok önemli bir fırsat yaratmış olurlar. CV havuzunu yetenekli insanlar ile doldurma konusunda ise BestinCV gibi CV havuzuna sahip ve Avrupa sistemine uygun profesyonel CV düzenleyen şirketler ile anlaşmalı çalışırlar. Bu ajanslar ile ilgili daha da detaylı bilgi için sitemizi inceleyebilirsiniz.
4- Sonsöz – Bonus İş Bulma Yolu – Doktora (PhD.)
Yine hiç bahsedilmeyen yollardan bir tanesi ise “Doktora” ile Avrupa’da iş bulmak olarak belirtilebilir. Doktora (PhD.) tanımını duyduğunuzda, e ama o eğitim değil mi diyebilirsiniz. Ama bütçesi ayrılmış herhangi bir doktora projesine başvurur ve kabul alırsanız da, yine çalışma vizesi ile Avrupa’ya göç edebilirsiniz.
Proje süresini kapsayacak şekilde bir çalışma ve oturum vizesi çıkar ve belirlenen bütçeye göre aylık maaş alırsınız. Bazı durumlarda bu maaş siz projede çalışmaya devam ettikçe artabilir bile ve üniversitenin yan haklarından da yararlanabilirsiniz. Kısacası akademik olarak iyi bir CV’ye sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu yolu da izleyebilirsiniz. Tabii bu yolların tümünde profesyonel CV, Cover Letter ve LinkedIn profillerine, doğru başvuru yapabilmeniz için ihtiyacınız olacaktır.
Hollandalı bir Avrupa için CV ve kariyer danışmanlığı şirketi olarak, Avrupa’da çalışma konusunu hedef edinen yabancı dili iyi olan, mesleği ve tecrübesi de müsait kişilere “Ücretsiz Ön Değerlendirme” hizmeti sunuyoruz. Hali hazırda iş başvurusu yapıyor ama neden ret aldığınızı bilemiyor olabilirsiniz ya da yurtdışı iş başvurularına yeni başlamayı planlıyor olabilirsiniz. Bu sayede bu hizmet ile CV ve varsa Cover Letter’ınızı bize iletebilirsiniz. Avrupa sistemine göre değişmesi ve düzenlenmesi gereken yerler ile beraber bizim de sunabileceklerimiz hakkında bir incelemeyi 1-3 gün içinde mailinize iletebiliriz.
Avrupa’da iş bulmak ile alakalı daha detaylı bilgi edinmek isterseniz, www.bestincv.com ‘u inceleyebilir ve herhangi bir sorunuz olması halinde bize @bestincv İnstagram ve BestinCV LinkedIn hesaplarımız üzerinden veya info@bestincv.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.